Hírek, Aktuális

Holland tudósok egy második információs réteget találtak az emberi DNS-ben post-feature-image KezdőlapújvideótudományDNSgenetikaHollandia Holland tudósok egy második információs réteget találtak az emberi DNS-ben 0 9/27/2017 Holland tudósok egy csoportja

2017. október 21., 21:08

Holland tudósok egy csoportja nemrég egy második információs réteget fedezett fel a DNS-ben.

Sokan úgy vélik, hogy DNS-ünk rejti az összes szükséges információt, amely végül segíteni fog nekünk feltárni eredetünk és létezésünk értelmét és célját az univerzumban. A DNS tanulmányozása rendkívül lenyűgöző, és csupán az elmúlt években a tudósok óriási előrelépést tettek annak érdekében, hogy megfejtsék mindazt, amit a DNS magában rejt.

Nem is olyan régen a kutatók egy programozási nyelvet használtak, hogy szó szerint DNS áramköröket tervezzenek. Ezek az áramkörök testre szabhatók, hogy reagáljanak az olyan jelekre, amelyek végül megváltoztatják a sejt aktivitását. A biomérnökök alapjában véve ma már képesek egy kódot újraírni egy baktérium DNS-ének belsejében, megváltoztatva ezzel a funkcióit, melyeket a környezeti jelekre ad válaszként.

Ez azt jelenti, hogy miközben továbbra is keressük a DNS pontos célját és jelentését, rájövünk, hogy végtelen lehetőségek vannak magában a DNS-ben.

Napjainkra azonban a kutatók teljes mértékben tudatába kerültek annak, hogy a DNS-en belül számos kód található meg, amelyeket még mindig nem tudnak megérteni. DNS-ünk bizonyos részei nem felelnek meg semmilyen ismert biológiai funkciónak, amely a DNS vizsgálatok egyik legnagyobb titka. Azonban csak azért, mert nem felelnek meg semmilyen funkciónak, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy teljesen használhatatlanok.

Hogy melyek ezek a rejtélyes részek a DNS-en belül, az még mindig felfedezésre vár. Az is elképzelhető, hogy nem fizikai jelenségekhez kötődnek, vagy üzeneteket hordozhatnak a "teremtőinktől", amire már sok kutató utalt a múltban. Ha részletesebben megvizsgáljuk az emberi testet és a DNS-t, akkor talán rájövünk, hogy egyedül vagyunk-e a kozmoszban.
Egyes kutatók a DNS ezen különös részeire mint hulladék vagy más néven "kód nélküli DNS"-ként hivatkoznak. A Scientific American szerint azonban a címke teljesen rossz, és mindent újra kell gondolnunk, amit a DNS-ről eddig tudunk. (1)


Most pedig holland fizikusok egy csoportjának sikerült először bizonyítania szimulációkkal, hogy rejtett információ van a DNS-en belül, amely az evolúciót irányítja. A kutatók felfedezték, hogy létezik a DNS-ben egy "második információs réteg".

Ez azt jelenti, hogy nem kizárólag a DNS-ben "kódolt" információk miatt vagyunk, akik vagyunk, hanem amiatt is, hogy a DNS mely géneket irányítja, amelyek végül kifejeződnek a testünkben.

A Leideni Egyetem tudósai Helmut Schiessel vezetésével megerősítették, hogy a DNS-ben kódolt mechanikai jelölések vannak. Ennek felfedezéséhez a fizikusok a sütőélesztő és a hasadó élesztő genomját szimulálták. Ezek véletlenszerűen egy második DNS információs szinthez kapcsolódnak mechanikus jelekkel. Rájöttek, hogy ezek a jelek befolyásolják, hogy mely fehérjék fejeződjenek ki és a DNS hogyan csavarodjon.

"Ezzel a felfedezéssel most már tudjuk, hogy a DNS-ben történő evolúciós változások - mutációk- két különböző hatással bírhatnak: egy adott fehérjét kódoló betűszekvencia megváltozhat, vagy megváltozhat a DNS struktúra mechanikája, ami különböző hozzáférést jelenthet a DNS-hez, és ezáltal a fehérje termelésének eltérő gyakoriságát okozza," - nyilatkozták a kutatók. (2)

A PLoS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a DNS mutációk többféle módon hatnak az emberre azáltal, hogy megváltoztatják a DNS-ben levő betűket és a különböző mechanikai jeleket, amelyek arról gondoskodnak, hogy a szálak hogyan csavarodjanak. (3)

 

Forrás: Újvilágtudat Blogspot
Vissza az előző oldalra!
Pszichotronika Magyarország Segítő Csoport - Magyar